Historie Bakker Kaptein in Wassenaar
Eigenlijk is sinds 1946 niet zo veel veranderd. Nog steeds bakt een Kaptein elke werkdag verse broden, broodjes, croissants, taarten, koekjes, cakes en nog veel meer lekkernijen aan de Windlustweg.
Drie generaties Kaptein
In 1946 vestigt de eerste generatie Kaptein zich aan de Windlustweg 15 in het pand uit 1928 naar een ontwerp van architect Bordewijk. J.W. Kaptein, roepnaam Joop, neemt de Friesche bakkerij over staat in de krant. Joop Kaptein (1917) is een boerenzoon uit Hazerswoude met aanleg voor het bakkersvak.
Tijdens de TweedeWereldoorlog werkt hij in een bakkerij in Leidschendam. Na de oorlog neemt hij met financiële hulp van zijn vader de bakkerij over. Slechts een jaar later betrekt hij de bovenwoning samen met zijn echtgenote. Uit het huwelijk worden vijf kinderen geboren. Niek, de zoon van Joop, volgt een opleiding aan de Bisschoppelijke Nijverheidsschool in Voorhout om vervolgens in Leiden en in Den Haag aan de slag te gaan. Maar de fijne kneepjes van het vak leert hij uiteraard bij zijn vader. Aan het begin van de jaren ‘70 gaat Niek bij Joop in de zaak en enkele jaren later zet Niek de bakkerij onder zijn naam voort. Net zoals zijn vader betrekt ook hij het woongedeelte van het historische pand boven de bakkerij. Tot op heden draagt de bakkerij zijn naam ook al is deze enkele jaren overgenomen door zijn zoon Jeroen. Met deze derde generatie is de toekomst verzekerd.
Eigenlijk is sinds 1946 niet zo veel veranderd. Nog steeds bakt een Kaptein elke werkdag verse broden, broodjes, croissants, taarten, koekjes, cakes en nog veel meer lekkernijen aan de Windlustweg. Net zoals zijn opa ruim zeventig jaar geleden staat Jeroen dagelijks om vier uur op om zijn ovens te verwarmen en het deeg te kneden. Alleen op die manier kan hij dagelijks verse broden en andere deegwaren aanbieden waar zijn opa trots op zou zijn.